Ruokaa pihalta pataan - yaprak sarma

Nyt on kesä, sillä pihamme viininlehdet ovat valmiita poimittaviksi. Lehtiä voi ostaa ympäri vuoden etikkaliemeen säilöttynä mutta maku on aivan toinen kun lehdet ovat tuoreita ja alkukesästä vielä ohuita. Mies tyhjentää pihamme pensaikkoja ja on myös rullien käärimisessä expertti minuun verrattuna, monestihan turkkilaiset äidit käyttävät lapsityövoimaa hyväkseen ja opettavat lapsensa käärimään rullia pienillä näppärillä sormilla.

Joten, ei muuta kun pihalle. Teimme rullia viime viikolla kahdesti, ensin tyttö apunani tein lihattomia ja loppuviikosta miehen kanssa lihallisia versioita, jotka ovat suosittuja juuri täällä anatolian alueella ja mieheni herkkua.

Tulehan nyt mutsi, mennään harventamaan pihaa.

Minä napsin lehtiä mistä sattuu, mieheni mukaan pensasoksan 4 ylintä lehteä kannattaa kerätä ja odottaa sitten taas seuraavien puhkeamista. Näitä lehtiä on nyt myös markkinat pullollaan. Rulliahan voi tehdä muistakin lehdistä, lehtimangoldi on näiden lisäksi oma suosikkini, talviaikaan Turkissa käytetään myös tavallista kaalinlehteä.

Alkukesän lehdet ovat symmetrisiä ja ohkaisia, helppoja käsitellä.

Jos teet kääröjä säilötyistä lehdistä niin muista liottaa niitä kunnolla, ainakin kaupan säilötyt ovat todella suolaisia. Tuoreita lehtiä ei tarvitse välttämättä kuin liottaa hetki, jos ne ovat oikein tuoreita ja ohkaisia, paksummat tulee kastaa kuumaan veteen, jotta niitä pystyy käsittelemään.

Lehtiä kertyi 30, joka riitti hyvin yhteen satsiin.

Lihattomiin kääryleisiin valmistetaan riisiseos, itse kuullotin pannulla kahden pienen sipulin silpun, heitin sekaan persiljasta, tillistä ja mintusta noin puolikkaan juomalasillisen verran silppua sekä mausteista mustapippuria, jeeraa, korintteja n.10 kpl ja hieman suolaa ja sokeria, sekaan lyhytjyväistä riisiä. Tarkista että pannulla on öljyä kun lisäät riisin, kuullota hyvin ja lisää vettä noin 2 sormen leveyden verran yli pinnan, kansi päälle ja anna hautua hiljaisella tulella, kun vesi on imeytynyt muodostaen riisiin kraatereita, sammuta liesi ja laita sanomalehti tai liina kattilan päälle, kansi päälle ja anna riisin vetäytyä.


Kun riisi on hieman jäähtynyt, voit alkaa taittelemaan, lehdet olin kastanut pikaisesti kuumassa vedessä. Jos lehdet ovat ohkaisia ja tuoreita, älä keitä niitä liian kauan tai rullaus on hankalaa, riisin pitää olla kuohkeaa, ei puuromaista.


Lehti asetellaan karheampi puoli ylöspäin ja leikataan kanta pois, lehden koon mukaan teelusikallisen verran täytettä ja rullaamaan , kääröstö pitäisi saada napakka ja pitkulainen, pää käännetää rullauksen loppuvaiheessa sisäänpäin että saadaan aikaiseksi paketti. Tässä hommassa ei auta kun rullailu, pian löytyy oikea tyyli!


Rullia kootaan vieriviereen kattilaan, kerroksien väliin voi halutessaan laittaa rikkonaisia lehtiä. Lopuksi sekaan oliiviöljy-vesi-sitruunaseos ja sitruunaviipaleita, laita rullien päälle lautanen painoksi, kansi kiinni ja liedelle hiljaiselle tulelle porisemaan, etteivät rullat aukene, anna kiehua noin 20 minuuttia. Nämä rullat on tapana nauttia huoneenlämpöisenä, voivat olla meze eli alkupala.


Viikolla teimme miehen kanssa yhteistyönä padallisen lihallisia kääryleitä, täytteeksi tuli 200 g naudanjauhelihaa, puoli juomalasillista lyhytjyväistä riisiä, persiljasilppua, valkosipulia, mustapippuria, paprikaa ja suolaa. Seos on raakaseos, eikä riisiä kypsytetä vaan kaikki sekaan sellaisenaan. Lehdetkin vain huuhtelimme ja liotimme hetken viileässä vedessä, samat sävelet taittelun kanssa, mies käärii kolme rullaa samassa ajassa kun minä nyherrän yhtä. Harjoitus tekee siis mestarin.


Kun rullat on kietaistu, sekoita tomaattipyreetä ja kuumaa vettä, lisää sekaan oliiviöljyä ja kaada komeuden päälle, lautanen varmistamaan että rullat pysyvät paikallaan eivätkä aukene, kansi päälle ja liedelle hiljaiselle tulelle noin 30 minuutiksi.


Nautitaan liemen kanssa lämpiminä, vierella vähän jogurttia ja tuoretta leipää, muuta ei tarvitse.


Hyvää ruokahalua!

Kommentit

  1. Kiva kun on omat viininlehdet:) Mitä muuta teillä kasvaa tuolla?

    Viininlehtikääryleet ovat hyviä;täälläkin niitä syödään mutta yleensä ovat lihattomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihalla on silkkiäismarjapuu, jonka marjat ovat juuri nyt kypsia, puu on tosi vanha ja suuri, puun alle on viritetty lakana, jonka paalle marjoja tippuu. Sen lisäksi on omenapuu, luumupuu, kirsikkapuu, pieni päärynäpuu ja kvittenipuu, kirsikat ja omenat ovat olleet taynna matoja kahtena vuonna, vaikka puita on myrkytetty, katsotaan miten kay tana vuonna. Sen lisaksi siella kasvaa sekaisin ruusupensaita ja rikkaruohoja, tyypillisen autenttinen turkkilaiseen makuun :)

      Poista
    2. Ooh teillähän kasvaa siellä vaikka mitä:-)

      Poista
  2. Mulla on nyt tosi tyhmä kysymys, jota olen aina miettinyt. Mitä lehtiä nuo viininlehdet ihan tarkalleen ottaen ovat? Onko olemassa ihan joku erityinen viininlehtipensas, vai ovatko ne viinimarjapuskan lehtiä? :-)

    Ihaniä kääryleitä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tyhma kysymys, tata piti tovi miettia, ovat siis viinirypaleköynnöksen lehtia, Suomessa kuulemma kaytetaan tahan marjapensaiden lehtia!

      Poista
  3. Minulla on parvekkella viinirypäleitä, mutta Helmi söi sen alalehdet. Eikä edes tehnyt kääryleitä:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Helmi minka teit :) toivottavasti edes Helmi tuli kyllaiseksi :D

      Poista
  4. Sama juttu, tykkasin alkuvuosina vain vegeversioista mutta nykyisin tykkaan kylla noista lihaa sisaltavistakin rullista, anopin tekemat on kylla ihan parhaita!

    VastaaPoista
  5. Mää oon syöny mun miehen siskon tekemia aina ko oon Turkissa oon ollu, ite en oo vielä koskaan tehny. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit