Tahinia, tahinia enemmän tahinia

Turkissa tahinipurkki löytyy varmasti lähes jokaisesta keittiöstä. Toreilla ja ruokapuodeissa on monesti mahdollista ostaa tahinia suoraan hanasta ja valita maun mukaan se omasta mielestä paras laatu. Tahinitahna yhdistettynä rypälesiirappiin on yleinen leivänpäällinen koululaisilla ja samanlainen dippi löytyy tuoreelle leivälle usein myös aamiaispöydästä, suosittelen, vie kielen mennessään. Lupailin tahinipullien lisäksi muutaman reseptin lisää sillä tahinipurkki saattaa helposti jäädä nököttämään hyllylle ellei keksi sille käyttöä. Tässä muutama:



Tahinikanaa munakoisopedillä

Tahini yhdistyy hyvin munakoisoon ja tässä on muokkailtu turkkilaista perinteisempää Ali Nazik ruokaa hieman erilaiseen muotoon. Turkissa fuusiokeittiö on edelleen tuntematon käsite kansan parissa joten monien mielestä kyseinen kokeilu on varmati häväistys perinneruualle mutta hyvää se oli. Ruoka ei ehkä hurmaa ulkonäöllään mutta on maukas, tuo munakoisopeti sopii monelle muullekin ruualle ja on hyvä vaihtoehto ainaisille potuille ja riiseille.

Tahinikana:
2 kananrintapalaa
3 valkosipulia puristettuna
2 dl tahinia
2 rkl rypälesiirappia
2 dl seesaminsiemeniä
3 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
 suolaa
mustapippuria
(chiliä)

Munakoisopeti:
4-5 munakoisoa
4 dl paksua jogurttia
3 valkosipulia puristettuna
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

1. Paloittele kana ja sekoita aineet sekaisin paitsi seesaminsiemenet.
2. Laita kana marinaadiin ja anna sen maustua mielellään yön yli. Muutama tunti tahinimarinadissa ei riitä sillä maku ei ehdi imeytyä.
3. Valmista ennen kanan paistamista munakoisopeti. Laita munakoisot paahtumaan uuniin 200 asteeseen. Muista puhkoa koisoihin haarukalla reikiä etteivät ne räjähdä. Munakoisot ovat valmiita kun ne ovat joka puolelta pehmeitä. Nosta ne jäähtymään, kuori ja ota sisus talteen.
4. Paloittele pehmeä sisus ja sekoita sekaan muut ainekset. Laita sivuun odottamaan.
5. Nostele kanat marinaadista ja pyörittele ne seesaminsiemenissä.
6. Paista kanat kuumassa rasvassa ja nostele sivuun.
7. Nostele kanat munakoisopedille ja syömään.

Tahininen kuivakakku

Tämä on helppo ja onnistuu ainakin itselläni aina. Kaunis kakku saa kivan päällysteen tahinista ja tomusokerista, päällyste ei kuvaan vielä ehtinyt. Jos tykkää tahinin mausta niin tämä kakku uppoaa varmasti.


3 munaa
4 dl sokeria
1.5dl tahinia
1.5 dl öljyä
3 dl jogurttia
Puolikkaan sitruunan mehu ja
kuori raastettuna
8-9 dl jauhoja
5 g vaniljasokeria
10 g leivinjauhetta
seesaminsiemeniä ja voita vuuan voiteluun
tahinia ja tomusokeria koristeluun halutessasi

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää seokseen yhdistetty öljy- ja tahiniseos ja sen jälkeen jogurtti. Lisää sitruunan mehu ja kuori raaste. Sekoita varovasti.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne toiseen seokseen.
3. Voitele vuoka voilla ja päällystä se hyvin seesaminsiemenillä.
4. Kaada seos vuokaan ja paista 170 asteessa noin 40-50 minuuttia. Testaa kypsyyttä tikulla.

Tahininen salaattikastike

Tahini sopii hyvin kastikkeeseen, jota voi käyttää salaatteihin ja grillatuille vihanneksille. Kastikkeen ainekset sekoitetaan ja annetaan vetäytyä hetki ja se on siinä:

1 dl tahinia
2 valkosipulin kynttä puristettuna
1 rkl hunajaa
0.5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(tuoretta oreganoa tai muita yrttejä)

Blogissa on tehty tahinista aiemmin ainakin tahinisia linssipullia, joiden ohje löytyy täältä: http://ulkosuomalainenaiti.blogspot.com.tr/2016/03/bulgurpullat-tahinilla-eli-batrk-kofte.html

Kulunut viikko soljui vauhdikkaasti kuten viikot tuntuvat nykyisin vierivän. Turkissa vietettiin opettajien päivää siihen kuuluvine menoineen, hoidatutin valtion hammassairaalassa kipeää hammasta ja huomasin vuoden tulleen täyteen toisessa työssäni tarhalla. Kaikesta siitä lisää ensi viikolla. Mukavaa tahinin makuista sunnuntaita kaikille lukijoille!

Kommentit

  1. Kuulostaa aika hulppealta, että tahinia saa ostaa suoraan hanasta! :-D Tahinin käyttö on ollut minulla aika vähäistä, ennen kuin tajusin (Jaelhan sen taisi kertoa), miten helppo tahinia on tehdä itsekin. Olen tosin tehnyt sitä yleensä hyvin pieniä määriä kerrallaan; näitä varten kannattaisi jo ehkä suunnata kaupan hyllylle. Kiitos ohjeista! Erityisesti tahinikana kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahinihanojen lisäksi on olemassa myös hunajahanoja :D En ole muuten koskaan tehnyt tahinia itse, pitääkin katsoa Jaelilta kuinka se käy. Tahinikana on tosi hyvää, maku ei ole liian voimakas vaan sellainen mukavan mieto häivähdys.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit