Perunamaan kasvatti

Turkkilaiset eivät ole kasvaneet perunalla kuten minä. Peruna on vihannes muiden joukossa mutta hyvin harvoin se näyttelee lautasella sen suurempaa roolia, peruna piiloutuu patoihin porkkanan, tomaatin ja paprikoiden sekaan tai sitten se käristyy rasvassa. Markkinoilta tai marketeistakin on turha etsiä eri perunalaatuja sillä tarjolla on usein vain yksi lajike. Jo ekoina Turkin vuosina löysin kuitenkin perunaruuan joka on täällä ylitse muiden, kumpir! Perunamaan kasvatti kiittää.



Kumpiria valmistetaan harvemmin kotona, sitä varten on olemassa omat kumpir-ravintolat, joiden uuneissa jättiläisperunat paahtuvat ja sen jälkeen asiakas valitsee haluamansa täytteet tiskiltä, on oliiveja, maissia, salaatteja, bulguria, nakkeja, tonnikalaa, kanaa, maksaa, kastikkeita ja niin edelleen. Kumpir on paikallinen versio uuniperunasta mutta todellinen perunapommi, sen jälkeen tietää syöneensä. Me teimme viime viikolla kumpiria kotona. Tätä varten tarvitaan melkein päänkokoisia perunoita.

Kumpir

- ISOJA perunoita 1 per nuppi
- juustoraastetta
- voita



Täytteitä maun mukaan:
- tonnikalaa
- maissia
- sipulisilppua
- suolakurkkua
- oliiveja
- nakkeja
- paistettua kanaa
- paistettua maksaa
- bulgursalaattia
- salaattia
- ketsuppia, sinappia, majoneesia, jogurttikastikkeita maun mukaan

1. Etsi niitä todella isoja perunoita ja laita kiehumaan hetkeksi ellet halua pitää uunia päällä kauan. Loppuajaksi sitten uuniin niin että sisus pehmenee.


2. Leikkaa perunaan viilto ja ota apuun lusikka, muussaa sisusta ja sekoita sekaan hieman voita sekä juustoraastetta. Molemmat sulavat mössöön sekaan kun peruna on kuuma.

3. Sitten täytellään maun mukaan ja lopuksi sekaan kastikkeet. Afiyet olsun. On melkein kuin uuniperuna mutta turkkilainen sellainen.








Kommentit

  1. Ihana perunaherkku! Rupesin jo kuola valuen miettimään yhdistelmää, jonka haluaisin syödä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun vakkari on tonnikala-maissi-oliivi-suolakurkku 😊

      Poista
  2. Kumpir <3, nyt isoja perunoita etsimään. Rakastan Turkin perunoita, kauniin muotoisia, ohutkuorisia, hyvän makuisia ja markkinoilla niin ihanasti esille pinottuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas kaipaan oikeita uusia pottuja mutta kesäisiä turkkipottujakin popsin mielelläni

      Poista
  3. Huh miten herkullisen kuuloista! Jos jotain täällä Thaimaassa kaipaan, niin se on juurikin erilaiset perunaruoat. Uuniperunoita tehdään itse aina silloin, kun riisi tulee korvista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep kunnon perunaruokia on joskus pakko saada, anopin mielestä kermaperunat oli ehkä oudoin ruoka ikinä 😂

      Poista
  4. Täällä avattiin joitakin kuukausia sitten tuollaista hieman muistuttava perunapaikka, ja minut kutsuttiinkin sitä kokeilemaan. Kun kerroin siitä aiemmin Istanbulissa asuneelle ystävälleni,hän heti mainitsi kumpirit ,ja miten herkkua ne ovat. Tällaisia olivat ne minun kokeilemani perunat
    http://www.rantapallo.fi/jaeli12/2017/09/13/kuumaa-perunaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin kun kävit kumpirilla, kumpir paikat on täällä hyvin suosittuja ja tykkään itsekin kun voi valita täytteet

      Poista
  5. Ihanan näköistä ja helpon oloista! Kiitos hyvästä ruokavinkistä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun piipahdit, jätä kommentti tai laita sähköpostia!

Suositut tekstit